уторак, 5. мај 2020.

AMALEK NAS PRATI CELIM PUTEM

Amalek nas prati celim putem

Snaga Amaleka najviše se vidi u tome kada dođe do nagle promene stanja – po okončanju praznika Šabat – i u takvim  stanjima koja su nas podigla višom svetlošću, a ne našim sopstvenim naporima.

Mi smo se osećali uzdignuto, upravo zahvaljujući silama koje su nam  date od Više Svetlosti. Ali kada  svetlost nestane, pojavi se Amalek. Ali može se pojaviti i u bilo koje drugo vreme.

„Amalek“ je skraćeni oblik od onoga što nazivamo „samo zarad primanja“ (Al Menat LeKabel), što znači da ova namera deluje tako kao da je samo zarad svoje koristi. Iako, u stvari, ne deluje za naše dobro, već u interesu našeg egoizma. Povećanje egoizma kod osobe, predstavlja taj nagli skok, buđenje Amaleka. Zbog toga, moramo stalno da pazimo da se Amalek u nama ne probudi.

I sad, kada je praznik Pasha prošao, mi možemo osetiti umor i imati različite probleme, naizgled iz vrlo objektivnih razloga. Ali to nisu stvarni razlozi, to je uvek Amalek; želja za primanjem obučena u sve vrste razloga, navodno prirodnih i objašnjivih. Amalek gradi prirodu i reguliše naše živote.

Ne smemo popustiti svoju pažnju, moramo pratiti naše stanje i paziti na Amaleka koji se svakog trenutka budi. On će se neminovno buditi jer u suprotnom ne bismo uspeli da postignemo velike ispravke. Amalek se neprestano budi i moramo da popravimo svoj odnos prema njemu, tačnije moramo da se uzdignemo iznad njega.

Amalek je pomoć protiv nas. Što više raste, to se više uzdižemo iznad njega, sve više i više. Na ovaj način on će nas dovesti do savršene, duhovne visine. To je njegov posao, kao pomoć koja se pruža protiv nas.

Amalek nam daje priliku da radimo pobedivši ga uz pomoć grupe i Stvoritelja i uzdižući se iznad njega. Amalek nas prati duž čitavog duhovnog puta, na svakom koraku, manifestujući se ponekad više, ponekad manje i to kroz različite forme. Ali uvek nas gura u egoističnu nameru.

Zato, sada, nakon što se praznik Pashe završi i nastavite svojim putem, vodite računa da ne  skrenete s puta, i uvek se držite pravog puta ka ispunjenju cilja svrhe života.


Autor
  Dr Mihael Lajtman


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.