среда, 13. мај 2020.

ZLATNI NOVČIĆ U PRAZNOM DŽEPU

Zlatni novčić u praznom džepu

Dobar primer vere iznad razuma sadržan je u priči o Davidu Leikesu, učeniku Baal Šem Tov-a. Učenik kaže da su sedeli s učiteljem za vreme obroka u kasnim večernjim časovima, na kraju Šabata, i niko nije imao ni paru u džepu, svi su bili jako siromašni.

I odjednom, učitelj mu je rekao: "Davide, daj mi novac da kupim med". I, učenik je stavio ruku u džep, izvadio zlatnik i dao mu ga. 

Kako je to moguće, kada je znao da mu je džep prazan? Ali budući da mu je viši rekao da mu dâ novac, on nije oklevao da posegne u džep i izvadi novčić. I, ovo nije bajka, već istinita priča.

To je nazvano vera iznad razuma. Znao je da u njegovom džepu nema ništa, ali kad mu je učitelj rekao da izvadi novac iz džepa, nije sumnjao kako mora da postoji novac o kojem je učitelj govorio, jer to je drugačiji stepen stvarnosti. Zbog toga je učenik stavio ruku u džep i izvadio novčić.

Ne možemo da sudimo o duhovnom svetu sa nivoa ovog sveta, ili da sudimo o ovom svetu sa nivoa višeg sveta. To je potpuno isto kao i sa malom decom: Ako želite da shvatite zašto beba plače, šta je njegova muka, onda morate da se spustite na njegov nivo i uđete u njegovo stanje. Tada ćemo da znamo šta oseća, šta vidi i zašto plače. Ne možemo da razumemo uzrok sa visine našeg nivoa, već možemo samo da vidimo efekat.

Mudrost Kabale nas uči kako da se odenemo u stanje višeg, i zatim da budemo u mogućnosti da ga otkrijemo, razumemo i osetimo gde dobijamo sve naredbe koje upravljaju nama. Pa, kad vam kažem o ovom zlatniku, o duhovnom stanju koje moramo da otkrijemo, možete li da pratite učitelja s verom iznad razuma i izvadite zlato iz džepa? 

Kažem vam da ste vi na kraju korekcije - to je istinito stanje stvoreno odmah u stvaranju sveta, samo što vi to ne osećate! Ali, u stvari, naše stanje je savršeno, zato stavite svoju ruku u džep i izvucite konačnu ispravku!


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.