среда, 10. јун 2020.

SVE SE ZATVARA U KRUGU



Sve se zatvara u krugu

Pitanje: Šta je jedinstvo prijatelja, o čemu govori Rabaš?

Odgovor: Jedinstvo je kad učiteljeve savete pojašnjavamo među nama, i istražujemo ih u skladu sa izvorima (tekstovima), da bismo kroz njih ojačali, a zatim da ih i ispunimo zajedno, kada smo povezani u jednakosti. Pokušavamo da se međusobno povežemo u polju zajedničke sile, u kojem smo svi povezani u jednakosti, i usredsređeni u pravom smeru, kada svi pomažemo jedni drugima u međusobnom jemstvu, а da bismo između nas otkrili svojstvo davanja – silu davanja, koja deluje u čitavoj stvarnosti, i koja je za nas spoljašnja. 

Uzdižemo se od dole, i želimo da ovo svojstvo uspostavimo pomoću naših želja, naših posuda. Hoćemo da ovo svojstvo bude odeveno unutar nas, i da se u našoj posudi ono otkrije u skladu sa jednakošću forme. Sve ovo se događa između nas. Time želimo da postignemo sve stepene naše zajedničke duše, koju sada gradimo između nas.

Tada moramo i čitavo čovečanstvo da pridružimo ovom jedinstvu, i time naš mali krug postaje veći – od unutrašnjeg ka spoljašnjem. Otkrićemo u tome sve nivoe želje, i to nivoe: 0, 1, 2, 3, 4, i sve Svetlosti: Nefeš, Ruah, Nešama, Haja i Jehida – svih 125 nivoa koji određuju intenzitet veze između nas, takve veze koja nastaje kada pripojimo sve druge razbijene delove.

To je vrlo jasna slika. Sve se zatvara u jednom malom krugu, u njegovoj središnjoj tački.

Komentar: Slika je jasna, ali ovu vezu ne mogu da ispunim prijateljima.

Odgovor: Naravno da ne možete, jer morate Stvoritelja da dodate u tu vezu. On je taj koji vam stoji na putu i ne dozvoljava vam da se povežete. Navikli ste da u našem svetu sve što radite – radite sami. Zavisite od svog uma i svojih osećaja, od svoje energije i snage, ali u duhovnom ne možemo ništa drugo nego da otkrijemo nedostatak i usmerimo ga ka Njemu koji je Jedan, koji sve obavlja, to jest na operativnu silu. 

Ne zaboravite to! Da li ste ikad razmišljali o tome da se sa grupom egoista povežete da biste postigli sve što želite? Takva grupa se naziva „mesto prezrivih“ (onih koji preziru), i očigledno je da to nije način da se išta postigne.

Tako, sedite i plačete nad tim što vam ništa ne uspeva, a to znači da otkrivate da ne možete da radite posao, te da vam treba partner. Kroz grupu i učitelja osećate potrebu za partnerom koji mora da vam pomogne. Tada će vaša molitva rešiti problem.

Sve što treba da uradite jeste to da uputite pravi zahtev. Taj zahtev mora da bude Molitva Mnogih, u kojoj se svi povezuju zarad istog cilja, i razumeju to da taj cilj mogu da postignu jedino uz pomoć Stvoritelja; jedino Svetlost ispravlja posude, što znači da i nas ujedinjuje jedino Svetlost. Ukoliko postoji pravi zahtev prema Stvoritelju, on se i ispunjava.

Faktor „vreme“ ovde deluje poput mnogo novčića koji se zbrajaju na jedan veliki račun. U međuvremenu, moramo da prođemo dodatne faze provere i da raščistimo različite koncepte, i tada će se to dogoditi. 


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.