уторак, 9. март 2021.

ZAPOVESTI - ZAKONI UNIVERZUMA

Zapovesti – zakoni univerzuma

Komentar: Deset zapovesti su zakoni interakcije između ljudi. Neke zapovesti izgledaju tako, a neke ne.

Moj odgovor: U principu, to su zakoni univerzuma. Ali, budući da su ti zakoni određuju odnose između ljudi, a naši odnosi su određeni i svim ostalim zakonima prirode, onda se, naravno, sve svodi precizno na to kakvi su odnosi između nas.

Pitanje: Prva zapovest je: „Ja sam Gospod, tvoj Bog, Koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva”. Koliko razumem, jedino Stvoritelj može čoveka da izvede iz njegovog egoizma. Ali, zašto je Stvoritelj morao prvo da objavi specifčno ovu zapovest?

Odgovor: To je zbog toga što je temeljna zapovest to da na svetu postoji samo jedna sila koja je iznad svega. Ta sila uzdiže čoveka sa nepokretnog, vegetativnog i životnjskog nivoa prirode na nivo Adam, Čovek.

Adam je taj koji razume povezanost sa Stvoriteljem. Gotovo čitavo čovečanstvo je na životinjskom nivou bez obzira koliko zna ili koliko je razvilo nauku i umetnost.

„Životinja” je to kada osoba misli na sebe, kada je u svom egoizmu. Zato, izlazak iz ovog stanja na nivo „Čovek”, Adam, sličan Stvoritelju („Adam” od reči „Dome”, sličan Stvoritelju) može da se postigne jedino pod uticajem specifične Više sile, koja se naziva Stvoritelj.

Ta sila se naziva Stvoritelj, zbog toga što ona stvara čoveka.

Pitanje: Drugim rečima, kabalisti su otkrili zakon da se promena od egocentrične percepcije sveta u celovitu može dogoditi pomoću Više sile prirode? Da li se zato kaže: „... izveo te je iz zemlje egipatske”?

Odgovor: Da. Ovo je promena stanja osobe u našem svetu. Reč je o duhovnom uzdizanju, o razumevanju.

Link - Commandments—Laws Of The Universe

Autor:
  Dr Mihail Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.