понедељак, 27. април 2020.

DUHOVNA ŽELJA – ŠTO JE TO? - Šta je svrha mog života - 5

Šta je svrha mog života
Dr Mihael Lajtman

DUHOVNA ŽELJA – ŠTO JE TO?

Ako su nam prve četiri faze želja (želje tijela – za hranom, krovom, seksom, želja za bogastvom, želja za vlašću, počastima, želja za znanjem) potpuno razumljive i osjećamo ih, a o duhovnim željama nemamo nikakvu predstavu.

Čovjek neće ni znati šta je to „duhovno“ sve do tada dok zadovoljava svoje želje posredstvom stvari našeg svijeta.

On vidi stvari i tačno zna prema čemu teži. Ali, kada u njemu nastane želja ka Višem, u našem svijetu on ne vidi izvor koji bi mogao tu želju da mu ispuni.

Tada se čovjek osjeća bespomoćno i zbunjeno: nema više osjećaj ukusa u životu, nema čime da ga ispuni.

Njemu je jednostavno loše. Njega nešto negdje „vuče“. Ali, gdje? On ne zna gdje da se obrati, jer izvor užitka nije vidljiv. Čovjek ima sposobnost da na neko vrijeme zaboravi, što po pravilu i radi.

U djetinjstvu sebi postavljamo pitanje: „Zašto mi živimo?“ Ali, zatim nastaje period odrastanja, i hormoni djetinjstva potiskuju to pitanje, potiskuju želju da se nađe smisao i izvor života. Naše seksualne i intelektualne težnje udaljavaju nas od njegovog rješenja.

No zatim, to pitanje izranja i ponovo nas uznemirava. I onaj koji stvarno traži odgovor na njega, a nije u stanju da ispuni nastalu prazninu, dolazi da izučava Kabalu, odnosno ispravnije, njega dovode od Gore: dolazi vrijeme ispunjenja ljudske duše.



Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.