субота, 11. април 2020.

NEMA NI JEDNE VLATI TRAVE DOLE KOJA NEMA ANĐELA KOJI JE UDARA I GOVORI JOJ: RASTI



307 – Nema ni jedne vlati trave dole
Baruh Šalom HaLevi Ašlag (RABAŠ)
Na početku mesečnog svečanog obroka, 
1 Adar, Tav-Šin-Lamed-Bet, 15. februar 1972. godine

„Nema ni jedne vlati trave dole koja nema anđela koji je udara i govori joj: ‘Rasti!’“

Trebalo bi da pitamo zašto je potrebno da je udara, ili u suprotnom, ona neće da raste. Uostalom, vidimo da u prirodi sve hoće da raste i neće da ostane malo. 

Da bismo razumeli, to moramo da tumačimo u radu. Po prirodi, sve dok je čovek uronjen u zemaljsko, on se odriče bilo koje vrste Gadlut [veličine / odraslosti] i želi da ostane u zemaljskom. Međutim, postoji sila od Gore koja se naziva “anđeo”, i anđeo je davajuća sila koja ga udara i govori mu: “Rasti!” Drugim rečima, udara ga svojom snagom davanja i govori mu: „Rasti! Izađi iz svog zemaljskog”, iako je pojedinac rođen sa voljom za primanjem nazvanom “zemaljska”. 

Što se tiče volje za primanjem, pojedinac bi ostao u zemaljskom i nikad ne bi mogao da iz nje izađe. Ali, snaga davanja koja postoji u svetu, nazvana “anđeo”, muči ga time što on ne može u potpunosti da zadovolji svoju volju za primanjem. Tako, patnje koje pojedinac oseća guraju ga da bude iznad zemaljskog.

Ovo je kako je napisano: "Srećan je čovek kojeg Ti mučiš, Gospode", jer kroz patnje koje Stvoritelj šalje, pojedinac nema više zadovoljstvo u zemaljskom, i na taj način on je guran da raste i izađe iz njega.

Sledi da do mere do koje pojedinac oseća udarce, do te mere počinje da raste i izlazi iz zemaljskog. U suprotnom, ostao bi uronjen jedino u zemaljsko.  


************

Komentar Rava Dr Mihaela Lajtmana
preuzet iz knjige  WE The Artist, The Kabbalist & The CircleXperiment
2015 godina


PITANJE: Napisano je da nema vlati trave koja nema anđela koji je udara i govori joj da raste. Kada ja to čujem, to me skoro čini takvom da osetim da nemam slobodu izbora. Da li je sve po Božanskoj providnosti? Jesam li ja marioneta, lutka na žicama koja nema uticaja na ono što joj se događa? Kako mogu da utičem na vlastiti razvoj?

Dr Mihael Lajtman: Čitavim vašim životom se upravlja odozgo - svime. Sve što se događalo do danas, do ovog trenutka, sve je upravljano odozgo. Zaista, ništa se nije moglo dogoditi ni na koji drugi način. Zbog toga se ne smete žaliti na prošlost ili je čak stvarno uzeti u obzir. Šta god da se događa od ovog trenutka, vi imate potpunu slobodu izbora. U čemu? U nastojanju da budemo što više slični Stvoritelju. Što više pokušavate da budete poput Stvoritelja, utoliko postajete slobodniji. To znači da započinjete da samostalno upravljate sobom, a ne da dobijate naredbe od Gore. Jer, ako steknete atribute Stvoritelja, On se više ne mora brinuti o vama, i onda to nadalje nije potrebno. Tada ste postali nezavisni. Do mere do koje postanete poput Stvoritelja, vi stičete nezavisnost od Njega, jer ćete delovati kao što On deluje, ali sa razumevanjem i svesnošću, iz vlastite želje.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.