понедељак, 27. април 2020.

GEMATRIJA DUŠA - Šta je svrha mog života - 12


Šta je svrha mog života
Dr Mihael Lajtman

GEMATRIJA DUŠA

Ako dva kabalista pročitaju isti opis Višeg svijeta, onda će osjetiti neku njegovu sliku. Ali, kako oni mogu uporediti svoje osjete? Jer su osjeti svakog čoveka unutar njegove duše, u saglasnosti sa njenim unutrašnjim svojstvima.

Ako je jedan kabalist veći od drugoga po veličini ekrana, po duhovnoj visini postizanja, onda će se, naravno, slike koje im se otkrivaju razlikovati dubinom onog što se događa. To je slično tome, kao da sam ja, na primjer učenik petog razreda, a vi desetog. Tada se vi, prirodno, u sve što se događa, bolje razumijete.

Kvalitet duše je sveukupnost njenih svojstava. U našem svijetu u svakom čovjeku, u njegovom karakteru, postoji čitav niz svojstava: pohlepa, ljubomora, milost, sumnjičavost itd, ali se kod svakog ona nalaze u različitoj proporciji.

Izučavajući Kabalu možete precizno saznati strukturu duše, njen skup želja, tačno opisati i formulisati njenu strukturu.

Stvoritelj je stvorio jednu želju, jednu strukturu – dušu, koja se zove „Adam“. Ali u njoj je moguće razlikovati 600 000 djelova – fiksiranih struktura, pojedinačnih duša.

U svakoj duši (kako u opštoj, tako i pojedinačnoj) postoji 620 unutrašnjih djelova, pojedinačnih želja. Njihov međusobni sklop određuje strukturu duše.

Svaka određena struktura duše dobija svoje ime po svom osnovnom, samo za nju karakternom, kvalitetu. On se izražava brojčano.

Brojčana vrijednost duše naziva se gematrija. Gematrija skupa svojstava označava se slovima, to jest, slova se izgovaraju umjesto skupa brojeva: umjesto da duše nazivaju po njihovim brojevima, nazivaju ih po imenima, budući da u hebrejskom jeziku u početku nema brojeva – predstavljaju ih slovima.

A tada, postizanje postaje apsolutno.

Kao rezultat svoje ispravke sve duše se sjedinjuju u jednu opštu dušu. I tada između njih nastaje puna uzajamna veza, kao u jednom sistemu.

Ova konstrukcija opšte (zajedničke) duše u potpunosti povezuje sve duše na takav način da, kao rezultat spajanja u jednu dušu, svaka od njih osjeća ono što osjećaju sve zajedno. I tada razumijevanje postaje apsolutno.

To stanje se i naziva Konačna ispravka.

Nakon toga, duša, koja prima svjetlost od Gore, podiže se do Prvobitnog Izvora – Stvoritelja i postaje jednaka Njemu.

Nivoi koji se nalaze iznad Konačne ispravke nazivaju se „tajne Tore“. Njih nema ni u jednoj knjizi, oni se nigdje ne objašnjavaju i nigdje ne razabiraju.

Ta će se stanja pojaviti kada se cijeli svijet uzdigne do odgovarajućeg nivoa, nakon 6000 godina od pojavljivanja duše Adama u čovjeku. Danas, do kraja 6000 godina ostalo je još 237 godina. Ali naši napori to razdoblje mogu skratiti mnogo puta.


Autor:
 Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.