понедељак, 27. април 2020.

ISTORIJA I JEZIK KABALE - Šta je svrha mog života - 10


Šta je svrha mog života
Dr Mihael Lajtman

ISTORIJA I JEZIK KABALE

Sve ono što znamo o Višem svijetu, prije nego ga mi sami postignemo, znamo od ljudi koji su ga lično postigli.

Opisali su nam svoj put, svoje osjete, svoje zaključke i preporuke koje nam se nude kako bi prošli taj isti put.

Njihovi opisi putovanja u Viši svijet su kabalističke knjige koje datiraju još od vremena Avraama.

Avraam je bio prvi kabalista. Počeo je sebi da postavlja pitanje o smislu života i to ga je dovelo do neophodnosti otkrivanja Više sile.

Svoje utiske o otkrivanja Stvoritelja izložio je u knizi „Knjiga Stvaranja“ (Sefer Jecira). To je bilo prije 3700 godina. Avraam je u svojoj knjizi koristio jezik kabale. Tu knigu i danas izučavaju kabalisti.

Sledeći veliki kabalist je Mojsije (Moše) koji je shvatio Stvoritelja i opisao svoje postignuće u knjigama koje je nazvao „Tora“ – „Petoknjiže“ (Biblija).

Kako bi opisao svoje duhovne utiske, on je koristio jezik Kabale – „Jezik grana“, koji se temelji na sličnosti našeg svijeta, njegovom korijenu u Višem svijetu.

Kako se sve u našem svijetu rađa od sila koje silaze iz Višeg svijeta, onda je svaki objekat, akcija, svaka pojava u našem svijetu slična grani koja raste iz Višeg svijeta.

Mojsije je uzeo imena predmeta i akcija našeg svijeta kako bi njima opisao objekte i akcije Višeg svijeta.

Spolja, njegovo opisivanje izgleda kao priča o našem svijetu, ali iza riječi našeg svijeta nalaze se opisi Višeg. I samo onaj koji osjeća Viši svijet, sposoban je da pravilno percipira Mojsijevu priču.

Vavilonski Talmud (početak nove ere) je knjiga koja opisuje zakone Višeg svijeta u obliku pravnih zakona našeg svijeta.

Zakoni opisani u Talmudu, kako nam spolja izgleda, govore o ponašanju čovjeka u našem svijetu, ali to je samo prividno. Kabalisti u tekstu Talmuda vide precizan opis Višeg svijeta.

Za opisivanje Višeg svijeta koristi se takođe jezik legendi i proročanstava. Kabalistima nije važno na kakvom jeziku je napisana knjiga o Višem – o Stvoritelju. U svakom slučaju, dok čita, on osjeća ono što opisuje autor, baš kao što muzičar, čitajući note, sluša muziku.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.