недеља, 26. април 2020.

IZRAEL ISPUNJAVA VOLJU STVORITELJA - RABAŠ


U zemlju je došao ljekar specijalista koji liječi sve bolesti u svijetu. Jedino što se kod njega može doći samo jedanput..

Baruh Ašlag (RABAŠ), „Izrael ispunjava volju Stvoritelja“, članak 1990.g.

Čovjeku pokazuju samo mali dio zla i kada ga on uvidi počinje da moli Stvoritelja za pomoć. Potom čovjeku pokazuju još malo zla i on ponovo moli pomoć od Stvoritelja. Na taj način, poslije svake molbe za pomoć, može mu se pokazati malo više zla. Čovjek se ponovo i ponovo obraća sa molbom i njemu ponovo i ponovo otkrivaju zlo koje se krije u njemu. I tako sve dok čovjek ne iscrpi sve molitve za svo zlo koje u njemu postoji. Tek tada on dobija ono blago za koje je molio – želju davanja. Jer je zbog toga i počeo da radi kako bi postigao tu želju – želju Stvoritelja, jer On želi samo da daje.

Ako bi čovjeku dali želju davanja poslije otkrivanja samo malog dijela zla on bi zaključio da mu je to već dovoljno. A ako dobije zadovoljstvo od svog rada onda će svo zlo koje je ostalo u njemu, koje nije prošlo ispravku željom za davanje, samo po sebi u njemu ostati neispravljeno. Ako pak Gore vide da čovjek svaki put moli za pomoć kako bi ispravio svoje zlo, koje se svakodnevno u njemu otkriva, ako on moli za pomoć od Gore za to zlo koje je u njemu, to jeste, koje mu se otkrilo – tada se pomoć, koja dolazi kao odgovor na njegovu molitvu, sastoji u novom otkrivanju zla kako bi se na taj način u njemu otkrilo cijelo zlo.

A onda će, kada čovjek dobije pomoć od Gore, svo zlo biti ispravljeno namjerom radi davanja. Zbog toga što u procesu rada čovjek nije dobio želju davanja – nema od čega da osjeća zadovoljstvo. I zato se on svaki put moli kako bi mu dali želju davanja. Zahvaljujući molitvi, kada čovjek moli Stvoritelja da mu pomogne, pojavljuje se mogućnost da u sebi otkrije zlo jer on moli i priziva da mu daju neophodnu pomoć.

Kao primjer ovome možemo navesti priču o tome kako je u zemlju došao ljekar specijalista koji liječi ljude od svih bolesti u svijetu, ali se doći do njega može  samo jedanput. U vrijeme pregleda on iscjeljuje ljude od svih bolesti koje su mu bolesni nabrojali. Jedan bolesnik se požalio na bolest želudca i dobio je iscijeljenje. Poslije toga se sjetio da ima  oboljenje srca i htio je da ga ljekar ponovo primi. Međutim, već je bio na pregledu a ovaj ljekar prima pacijenta samo jedanput. I tako je on ostao sa bolesnim srcem do kraja života. A drugi se bolesnik, kada je došao na pregled, požalio na bolest srca, na upale sistema a takođe i na žučnu kesu, pošto je od drugih ljekara kod kojih je bio, čuo da i sa time ima probleme. Ljekar specijalista ga je izliječio od svih tih bolesti a ostali bolesnici, koji nijesu znali od čega boluju, ostali su neizliječeni od mnogih bolesti.

Tada su ljudi, koji nijesu znali od čega su sve bolesni, došli kod tog specijaliste da bi im dao savjet na koji naćin da mu kažu za sve svoje bolesti, da bi se, dobivši od njega ljekove, iscijelili od svih bolesti odmah. Specijalista im je na to odgovorio: „Pri upisu u knjigu za preglede kod mene, svaki od vas će dobiti tabletu, koja će otkriti sve njegove bolesti. A zatim, kada dođete kod mene, ja ću vam dati ljekove koji će vas odmah izliječiti od svih vaših bolesti“.

Međutim, pacijenti nijesu razumjeli riječi ljekara. Prilikom upisa za pregled svako je dobio tabletu i, lako otkrivši svoje bolesti, pomislili su da ih je ta tableta izliječila. Ipak kasnije, realno sagledavajući svoje stanje, shvatili su da su bolesniji nego ranije. Dok nijesu popili tabletu bili su bolesni od jedne bolesti a sada osjećaju da se situacija sa zdravljem pogoršava. Ranije je čovjeka rijetko boljela glava a sada ga boli srce, stomak i tako dalje. Tada su svi počeli da galame na posrednike koji su ih poslali kod tog ljekara. Jer im je poslije posjete kod ljekara postalo još gore a ljekar se još nije bavio njima. Samo im je njegova medicinska sestra, prilikom upisa za pregled, svakom dala po tabletu od koje im se stanje svaki dan pogoršava.

Pouka ja sledeća. Kada se čovjek zapisuje u red za sveti rad sa ciljem da postigne želju Stvoritelja, to jeste, želju za davanjem – govore mu da ljekar odmah isceljuje od svih bolesti. U cjelini, naša se bolest naziva „želja nasladiti samog sebe“, i ta se želja u čovjeku mora otkriti u svoj snazi zla koje se u njemu nalazi. U suprotnom, moleći Stvoritelja za pomoć da nađe želju primanja i da radi zarad davanja, čovjek će primiti zadovoljstvo od rada u želji davanja.

Tada će u njemu ostati zlo samo će biti skriveno. Isto je i u materijanom svijetu: kada je čovjek bolesan i ne zna od čega – mora raditi analize i provjere kako bi saznao od kakve bolesti boluje. To se odnosi i na čovjeka koji želi da radi i ulaže napore da bi stekao mogućnost da ispuni volju Stvoritelja. On takođe ne zna od čega je bolestan i samo mu Tora i rad mogu otkriti njegovu bolest.

Izvor teksta: 
В страну приехал врач-специалист, который излечивает от всех болезней в мире.


rabash  Baruh Šalom HaLevi Ašlag (Rabaš)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.