понедељак, 27. април 2020.

NIVOI RAZVOJA ŽELJE - Šta je svrha mog života - 2


Šta je svrha mog života
Dr Mihael Lajtman


NIVOI RAZVOJA ŽELJE

Tokom hiljada godina svog postojanja razvoj čovječanstva predstavlja razvoj i ostvarenje različitih nivoa želja. Upravo želje i pronalaženje načina za njihovo zadovoljenje, određuju jedan ili drugi nivo razvoja civilizacije i svega onog što nazivamo tehnološkim i naučnim napretkom.

Zahvaljujući činjenici da želje stalno rastu, to jeste, mijenjaju se od manjih ka većima, čovječanstvo se kreće naprijed.

Čitav kompleks ljudskih želja kabala dijeli na pet faza:

- početne želje – seks, hrana (rečeno je „Ljubav i glad upravljaju svijetom“);
- druga faza razvoja želja – težnja ka bogastvu;
- treća faza razvoja želja – težnja za vlašću i slavom;
- četvrta faza razvoja želje – težnja za znanjem;
- peta faza razvoja želja – težnja ka duhovnom, ka Stvoritelju.

Potreba za seksom i hranom su životinjske želje jer ih i životinje osjećaju. Čak i kada se nalazi u potpunoj izolaciji, čovjek osjeća glad i težnju za prokreacijom, to jeste za seksom.

Želje za bogastvom, vlašću i znanjem su već ljudske želje. Jer, da bi ih zadovoljio, čovjek mora da se nalazi u okruženju sebi sličnih, u ljudskom društvu.

Čovjek se rađa, zatim se odvija proces razvoja životinjskih i ljudskih želja i tada otkriva da mu njihovo ispunjenje ne pruža zadovoljstvo. Zato što skrivena, ali njegova istinska težnja, koju on ne može odmah da razume i formuliše, izlazi iz granica ovoga svijeta.

Tu želju čovjek dobija od Gore. Ona nije prirodno data, kao što su date životinjska želje, i ne razvija se pod uticajem društva, poput ljudskih želja.

Ovaj nivo želje kabala naziva - želja za duhovnom svjetlošću ili čovjekovom dušom.

Kabala istražuje duhovni sklop koji se naziva duša ili Adam. Taj se sklop sastoji od 600 000 djelova, od kojih se svaki dijeli dalje na još mnogo čestica smještenih unutar zemaljskih želja.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.