недеља, 4. јануар 2015.

PONIŠTAVANJE U DUHOVNOM NAPREDOVANJU

5 MINUTA SVETLOSTI


Sluga Džošua

Mojsije je imao akademiju, neku vrstu škole, mjesto na kojem je podučavao vođe nacije, tako da bi oni kasnije mogli da vode narod. Džošua nije učio među tim učenim ljudima, kako i mi učimo, već je pomagao Mojsiju. Pomagao mu je u desiminaciji. Kako? Postavljao je stolove, stolice, popravljao, kuvao kafu, čaj ili što god drugo. Ukratko - on je radio ne koristeći svoj um, već kroz služenje, kroz odanost. Ovo je veoma poznata stvar, jer u duhovnom, to se zove da osoba poništava sebe i da pripoji sebe tom višem nivou, kako smo i učili, i penjući se ka središtu višeg nivoa što se zove guf - tijelo. I kasnije ukoliko se poništi pred tijelom višeg stupnja onda ga viši nivo počinje uzdisati ka svom nivou i tada on postiže Galgalta ve Eynaim, glavu višeg nivoa. Njegov um on osjeća kao nivo, kao stupanj i na taj način se napreduje u duhovnom. 

Adekvatno tome ima nekoliko sličnih primjera i procesa koji nalaze mjesto u korporealnom. Kao rezultat mi imamo tu vezu između studenata i učitelja, kako je Baal HaSulam objasnio na kraju uvoda knjige „Zohar“. Tada, ako studenti slijede ono što im govori učitelj, šta da rade u stvarnosti - korporealnom, a to ima veze sa pitanjem desiminacije, kao u priči o Džošui, tada studenti napreduju, odnosno, to je duhovno napredovanje. To nije učenje poradi sebe, već poništavanje sebe, kako bi Vam viši nivo mogao dati da pristupite duhovnom. 

Prelazni stupanj između Vas i Stvoritelja

Neko sa sjevera pita, kako poništavamo sebe preko interneta? 

Rav odgovara: to nema nikakve veze sa tim da li ste ili niste na internetu. Ukoliko osoba sluša, šta joj učitelj govori da radi u vezi desiminacije, u vezi grupe, učenja; ukoliko se poništi pred mišljenjem učitelja, pokuša da razumije šta on misli i radi to posvećeno, što znači da on to radi, onda nije važno gdje je, gdje se nalazi, jer on to ne prima fizički od učitelja već kroz poništavanje. On prima kroz taj kanal koji gradi odozdo ka gore. To mogu biti ljudi koje ja lično ne poznajem, sa kojima nisam  fizički povezan već koji uzimaju sve te stvari, slijede ih, brinu o njima, sprovode ih, i to je to. 

Govorili smo o stupnju, o tom prelaznom stupnju između studenta i Stvoritelja, znači da stupanj koji je bliži Vama koji Vas određuje, koji određuje da se penjete ka višem nivou (i sad pokazuje sliku). Kada se popnete na viši nivo tu će biti Vaš učitelj,  na tom višem nivou, a Stvoritelj će biti opet na višem. To je ono što mi učimo od nižeg nivoa ka višem i od višeg ka još višem. Gdje je tu cjelokupna stvarnost? Postoje duše, Zon, Aba ve Ima i u odnosu na nas Stvoritelj je Zeir Anpin, a generalna finalna ispravka je Arich Anpin. To je to, to je slovo duhovnog stupnja, dakle učitelj je stupanj, nivo koji je viši od vašeg.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.